Vijesti

Naš cilj je povećati vaše tržište, a ne uništiti ga. Namjeravamo zaposliti čak 2.500 radnika.

Najveća strana investicija u Hrvatskoj od svog osnutka administrativno je rješavana, a sada je pripremljena za realizaciju. Nositelj projekta je tvrtka Perutnina Ptuj – PIPO iz Čakovca. U okolici Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine u sklopu ovog projekta izgradit će se više od 200 peradarskih farmi, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prerađivački pogon i klaonica.

Riječ je o investiciji “teškoj” oko 350 milijuna eura. Pokretač cijelog procesa je ukrajinska korporacija MHP koja je vlasnik Perutnine Ptuj – PIPO. Vlasnik MHP-a, Yuri Kosiuk, glavni je čovjek iza scene. Trenutno MHP grupa kontrolira niz poduzeća u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU.

O razlozima odabira Hrvatske za ovaj golemi projekt, prednostima koje će Banovcima donijeti te o razlozima zbog kojih domaći peradari ne bi trebali biti zabrinuti zbog toga, g. Kosiuk govori u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list.

Zašto ste se odlučili ulagati u Hrvatsku i koliki je iznos investicije?

– Razmišljamo o ulaganju u Hrvatsku. Hrvatska je pouzdan partner Ukrajini, ali se vrlo dobro pozicionirala unutar EU kao zemlja u koju je poželjno ulagati. Konkretno, ovo bi mogao biti dio diverzifikacije PP-a na Balkanu, analiziramo tržište i njegove prilike i sve više vidimo potencijal Hrvatske u proizvodnji kukuruza i drugih usjeva.

U teoriji, mi smo za vertikalnu integraciju, gdje se žitarice pretvaraju u robu visoke vrijednosti poput piletine. Alternativno, umjesto njihove prodaje robe i usjeva, možemo ponuditi visokokvalitetne hrvatske proizvode. Spremni smo proširiti golemu stručnost MHP-a i Perutnine Ptuj u proizvodnji biljaka i peradi. Predviđamo da će trebati uložiti oko 340 milijuna eura. Očekujemo da će ovu transakciju podržati obližnje financijske institucije.

Kakav je trenutni status projekta i kada možemo očekivati početak razvoja farmi? Što projekt uključuje i kada bi mogla krenuti proizvodnja?

– Obavljamo konzultacije s lokalnim vlastima, završavamo papirologiju, dobivamo dozvole. Pod uvjetom da ovo bude uspješno, izgradnja bi mogla početi početkom travnja, čime bi početak proizvodnje bio odložen za kraj 2025. – početak 2026. godine.

Kolika je investicija i koliko će ljudi biti zaposleno?

– Ako se projekt nastavi, moglo bi se zaposliti do 2500 ljudi, što bi pridonijelo gospodarskom razvoju regije. Znamo da to zahtijeva ulaganja i nova radna mjesta. Lokalne će općine imati puno mogućnosti kroz naš projekt koji će generirati nova radna mjesta.

Kako bismo istaknuli budući zajednički interes našeg projekta, blisko surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede, Konzulatom Veleposlanstva Ukrajine u Hrvatskoj i Konzulatom u Splitu na javnoj svijesti i komunikaciji. Na primjer, možemo surađivati na budućim građevinskim projektima s obližnjim građevinskim tvrtkama.

Prema dostupnim informacijama, godišnji kapacitet peradarske farme bit će 25 milijuna pilića. Za koja su tržišta namijenjeni ovi pilići?

– Očekuje se da će godišnji proizvodni kapacitet biti 30 milijuna pilića s ciljem da se te količine prodaju na međunarodnim tržištima.

U Hrvatskoj postoji strah da će nakon početka rada vaših peradara domaće tržište biti zagušeno piletinom i da će to dovesti do kolapsa domaćeg peradarstva. Kakav je vaš odgovor na te strahove?

– Mi smo odgovorna tvrtka. Razumijemo potrebu da poslovanje bude održivo. Na nova tržišta ne dolazimo da ih uništimo, već da razvijamo i povećavamo učinkovitost kao što smo zajedno u PP-u činili. U svim regijama u kojima poslujemo podržavamo lokalne poljoprivrednike.

Kako komentirate projekt Petrinja Chicken Company u vlasništvu Andriia Matiukha, koji također najavljuje veliki projekt izgradnje peradarnika na Baniji? Što mislite, koji mu je cilj?

– Ne spekuliramo o poslovnim namjerama trećih strana.

Koliko ste zadovoljni radom i rezultatima tvrtke Perutnina Ptuj – PIPO iz Čakovca koja je u vašem vlasništvu i nositelj je projekta na Baniji?

– Oduševljeni smo napretkom PP-a. MHP je u posljednje četiri godine u svoj razvoj uložio oko 20 milijuna eura. Sav profit PP-a ostaje regiji, to je važno za ekonomiju balkanske regije. Konačno, kao strani ulagač imamo veliku potporu sadašnje hrvatske Vlade zajedno s nadležnim ministarstvima, što potvrđuje činjenicu da je Hrvatska iskreno otvorena i za suvremene poslovne ideje i ulaganja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button