Svijet

Na većinu britanskog izvoza utječe pitanje Crvenog mora.

Prema istraživanju koje je provela Britanska gospodarska komora (BCC), više od polovice britanskih izvoznih tvrtki utječu prekidi prometa na važnim trgovačkim rutama Crvenog mora.

Problem Crvenog mora ima štetan utjecaj na gotovo 53% proizvođača i tvrtki koji djeluju kao posrednici između kupaca i poduzeća, poput veletrgovaca i trgovaca, prema istraživanju BCC-a. Njihov udio u široj pokrivenosti sektora iznosi 37%.

Otkrili su da kod izvoznika skače na 55 posto, a predviđaju da će se problemi pogoršati ako prekidi potraju.

Od studenog jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.jednoj od najprometnijih pomorskih ruta u svijetu.

Brodovi preusmjereni oko Rta dobre nade

SAD i Britanija uzvratili su napadima na ciljeve u Jemenu, a pokret je uzvratio uključivanjem britanskih i američkih brodova na popis meta.

Logističke tvrtke su preusmjerile brodove oko Rta dobre nade, što je povećalo troškove i produžilo putovanje za više od dva tjedna.

BCC je ispitao više od tisuću poduzeća, od kojih većina ima do 250 zaposlenih. Problemi tijekom njihova prolaska preko Crvenog mora rezultirali su povećanim troškovima, ponekad i do četiri puta većim od cijene najma kontejnera.

Tvrtke također spominju logističke probleme koji su rezultirali kašnjenjem isporuke od tri do četiri tjedna.”Sektor transporta reagirao je na probleme aktiviranjem rezervnih kapaciteta, što nam je kupilo malo vremena. Tome valja dodati i da ONS-ovi (statistički ured – op. ur.) podaci signaliziraju da posljedice još nisu doprle do britanskog gospodarstva. Inflacija je u siječnju bila stabilna”, rekao je dužnosnik BCC-a William Bain.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button