Zdravlje

Stanje poznato kao masna jetra asimptomatsko je, ali iznimno opasno: Liječnici opisuju kako ga prepoznati

Nakupljanje masnoće u jetri poznato je kao bolest masne jetre, a njen glavni nedostatak je što su rane faze često bez simptoma. Dr. Saurab Sethi, gastroenterolog, upozorava da ovo stanje čini rizičnim jer bi na kraju moglo dovesti do značajnog oštećenja jetre. Može uzrokovati bolesti poput ciroze, zatajenja jetre i druge opasne posljedice ako se ne liječi.

“Bilo da je riječ o alkoholnoj ili nealkoholnoj masnoj jetri, često nema vidljivih simptoma u početku. Obično se bolest dijagnosticira putem krvnih pretraga ili ultrazvuka. Zato je ovo podmukla bolest”, ističe liječnik na TikToku, naglašavajući da čak 50 posto ljudi s masnom jetrom ima normalne vrijednosti jetrenih enzima.

Budite svjesni

Bolest masne jetre češća je kod osoba koje imaju obiteljsku povijest bolesti, piju prekomjerne količine alkohola i imaju metabolički sindrom, koji uključuje visoki krvni tlak, dijabetes, pretilost i povišeni kolesterol. Simptomi uključuju slabost, neobjašnjiv gubitak težine, intenzivnu iscrpljenost i tupu bol u trbuhu koja se može razviti kako se stanje pogoršava.
Ključno je razgovarati sa svojim liječnikom ako osjetite bilo kakve simptome ili ako postoji velika vjerojatnost da imate bolest jetre.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button